Bak-Meester-Borger            Ierse Baksels
 

Info

 

In de Bak-Plaats bij de Zandhaas bak ik iedere vrijdag voornamelijk sodabrood. Sodabrood is brood dat (met name in Ierland) met baksoda gemaakt wordt in plaats van met gist of een ander rijsmiddel. Naast baksoda, meel en zout bevat het karnemelk, appelsap of yoghurt. Het zuur van de karnemelk of yoghurt gaat een reactie aan met de baksoda waardoor koolzuur ontstaat en het meel rijst. Het is een snel en makkelijk te bereiden brood.

Het bijzondere van mijn sodabrood ?

Ik bak sodabrood van emmermeel: emmerbloem en emmervolkoren. Deze hele oude tarwesoort groeit en bloeit op de vette polderklei van boer Pieter Bijlsma in Nieuw-Vennep. Emmer is een oeroud, welhaast vergeten, tarwesoort. Emmertarwe werd al vanaf 7000 v.Chr. verbouwd in onder meer Egypte. Ook is het een van de planten die ruwweg zo'n 2000-3000 jaar geleden in Nederland werden verbouwd op de zogenaamde raatakkers, ook wel bekend als 'celtic fields'. Nou ja zeg, Keltische bak-Plaats...Celtic-Fields. Maar nou komt het. Jos, de molenaar van de Zandhaas, maalt emmertarwe tot emmerbloem en emmervolkorenmeel. En ik bak er sodabrood van, ontzettend lekker én gezond brood. Zonder troep. Tegen alle wetenschap in, want...vanwege het lage glutengehalte is emmertarwe alleen geschikt voor de broodbereiding met koud rijzen en zuurdesem. Het brood is licht notig en vochtig.

Nou, mooi niet. Door dat lage glutengehalte is het brood van een soort cake-achtige structuur. Als Iers sodabrood bakt het als een malle. Kortom...je moet dit echt 1 x in je leven geproefd hebben. Liefst vaker. En dus bak ik ze iedere vrijdag bij de korenmolen in Santpoort-Noord.

Ierse Baksels

Naast sodabrood van emmer en (bv) ook speltbloem en eko volkoren, bak ik iedere week Goddelijke Brownies (met kaneel en sinaasappel, soms met pepermunt, met Baileys), Hot Cross Buns met sesamzaad/gember/sinaasappel/kaneel/anijs/kardemon en cake/taart. Altijd iets waarvan je zou kunnen zeggen dat het Keltisch is. In de meest ruime zin van het Bak-Woord. Kom langs en proef.